De huren die wij krijgen, zijn onze belangrijkste bron van inkomsten. Door de huur te verhogen blijven wij je goede service bieden. Zo onderhouden wij de ruim 12.500 woningen die wij verhuren, en bouwen wij er nieuwe woningen mee.

Huur je een woning van Woonconcept? Dan krijg je voor 1 mei een brief. Hierin staat of je huurverhoging krijgt en hoeveel dat is.

Ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan kun je bezwaar maken.
maak bezwaar

Is je inkomen gedaald? Dan kun je huurbevriezing of huurverlaging aanvragen. doe de check op huurbevriezing of huurverlaging

Hoeveel huurverhoging?

De meeste huren worden verhoogd met de inflatie. De inflatie is 2,3%.

Geen huurverhoging bij energielabel E, F of G

Huizen met een energielabel E, F of G krijgen geen huurverhoging, omdat de energieprijzen hard stijgen. Let op! Dit geld niet voor inkomensafhankelijke huurverhogingen. Die passen wij altijd toe, ook als uw woning beschikt over een energielabel E,F of G.

Meer huurverhoging voor hoge(re) inkomens

Is het inkomen hoger dan € 47.077,- als je een eenpersoonshuishouden bent of hoger dan € 54.196,- bij een meerpersoonshuishouden? Dan krijg je meer huurverhoging dan 2,3%. Door de huurprijs van mensen met een hoog inkomen meer te verhogen, hoeven we de huurprijs van mensen met een laag energielabel niet te verhogen.

Hulp nodig bij geldzaken? Dan is er de VoorzieningenWijzer

Mensen van de VoorzieningenWijzer kunnen je hulpen met jouw situatie. Je maakt dan een afspraak en de medewerker weet precies welke regelingen er zijn in de gemeente waar je woont. En waar je wel of geen recht op hebt en hoe je dat aanvraagt. Een afspraak kost niets en levert gemiddeld € 500,- per jaar op. De mensen van de VoorzieningenWijzer kunnen je ook helpen bij het aanvragen van de energietoeslag van de gemeente waarin je woont. Lees hier meer informatie.

Woon je in Meppel of Steenwijkerland?

Dan kun je gebruik maken van een energiecoach. Een energiecoach kijkt met jou hoe je in jouw huis energie, en dus geld, kunt besparen. Lees hier hoe je een afspraak maakt.

Veel gestelde vragen

Mijn inkomen is in het afgelopen jaar flink gedaald. Wat kunnen jullie voor mij doen?

Misschien kun je huurbevriezing of huurverlaging krijgen. Dat hangt af van je inkomen, de huurprijs en de gezinssamenstelling. Je kunt hierover meer lezen op deze pagina.

Mijn woning is heel slecht geïsoleerd, krijg ik huurverhoging?
Een woning met energielabel E, F of G krijgt geen huurverhoging. Wij vinden het belangrijk dat het wonen betaalbaar blijft. We investeren in onze woningen en willen ze allemaal duurzamer maken. Dit betekent dat de woningen energiezuiniger worden en dat is goed voor de portemonnee. Verbeterde woningen hebben een beter energielabel.
Het verbeteren kost wel veel tijd. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om de woningen met de slechtste energieprestatie (het minst energiezuinig), geen huurverhoging te geven. Dit geldt voor woningen met label E, F en G. Elementen die het energielabel bepalen zijn onder meer: afmetingen van de woning, de mate van isolatie van de woning en de installaties (ouderdom van de CV bijv.).

Hoe maak ik bezwaar tegen de huurverhoging?
Je kunt bezwaar maken tot 30 juni. Op deze pagina lees je meer over bezwaar maken en hoe je dat doet.

Waar kan ik vinden welk energielabel mijn woning heeft?
Op www.energielabel.nl kun je het energielabel van je woning vinden.
Heb je geen toegang tot internet? Dan kun je bellen met Woonconcept via telefoonnummer 088-6162 000. We zoeken het dan voor je op!

Hoe ziet de huurverhoging bij woonwagens en standplaatsen eruit?
De standplaatsen verhogen we met 3,6% (inflatie plus 1 %). Voor een aantal standplaatsen (ongeveer 10) maken we een uitzondering. Dat zijn de standplaatsen die al een hogere huur hebben. Deze standplaatsen krijgen geen huurverhoging.
De huur van de woonwagens wordt op 1 juli niet verhoogd.

Ik heb energielabel E, F of G en heb toch een huurverhogingsvoorstel ontvangen. Hoe kan dit?
Voor het bepalen van je huurverhoging is gekeken naar de hoogte van je inkomen. Als je inkomen te hoog is wordt je huur verhoogd, ook als je een laag energielabel hebt.